Περίδεση τραχήλου της μήτρας είναι η επεμβατική μέθοδος η οποία γίνεται για προληπτικούς λόγους στη διάρκεια της κύησης για την αποφυγή ενός πρόωρου τοκετού.

Η κύρια ένδειξη είναι η λειτουργική ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας όπου ο τράχηλος χάνει το μήκος του και ξεκινά να ανοίγει εκ των έσω το τραχηλικό στόμιο, με αποτέλεσμα να πραγματοποιείται διαστολή και έναρξη τοκετού πρόωρα.

Η διάγνωση τίθεται είτε λόγω προϋπάρχοντος ιστορικού, είτε κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο όπου διαπιστώνεται το άνοιγμα στον έσω τράχηλο. Από αρκετούς μαιευτήρες έχει εφαρμογή σε προϋπάρχουσα επέμβαση του τραχήλου – κωνοειδή εκτομή, καθώς και σε πολύδυμη κύηση.

Η περίδεση του τραχήλου της μήτρας γίνεται κατά μέσο όρο στη 16η εβδ. της κύησης ή όψιμα σε προχωρημένη κύηση όταν διαπιστώνεται διαστολή του τραχήλου της μήτρας και πριν την έναρξη της ενεργού φάσης του τοκετού. Τοποθετείται χειρουργικά ειδικό ράμμα περιμετρικά στον τράχηλο και συνδυάζεται ειδική αγωγή με αποτέλεσμα να αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό έναν πρόωρο τοκετό και να μειώνει την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, συνέπειες της προωρότητας.