Το ενδομήτριο σπείραμα χρησιμοποιείται είτε ως μέθοδος αντισύλληψης ή για θεραπευτικούς σκοπούς. Ως μέθοδος αντισύλληψης, αποτελείται από ένα βραχίονα που περιλαμβάνει χαλκό και ένα η δυο ελάσματα (αναλόγως τον τύπο του σπειράματος) από ειδικό υλικό, συμβατό με το περιβάλλον της μήτρας.

Τοποθετείται στις πρώτες 5 μέρες της περιόδου εφόσον έχει προηγηθεί γυναικολογικός έλεγχος τόσο για την ανατομία του γεννητικού συστήματος όσο και για την επιβεβαίωση της μη ύπαρξης λοιμώξεων. Τοποθετείται με ειδικό οδηγό από τον ιατρό, χωρίς τη χρήση αναισθησίας και εφόσον η γυναίκα έχει ήδη τεκνοποιήσει. Αποφεύγεται η τοποθέτηση του σε άτοκες γυναίκες.

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται το ορμονικό σπιράλ, το οποίο αποδεσμεύει συγκεκριμένη ημερήσια ποσότητα προγεστερόνης. Συνίσταται σε περιπτώσεις μητρορραγίας οι οποίες έχουν ορμονική η ιδιοπαθή (ανεξήγητη) αιτιολογία.

Ο χρόνος διαρκείας του σπιράλ είναι 3-5 έτη αναλόγως τον τύπο. Αφαιρείται στο τέλος της εμμήνου ρύσεως και πραγματοποιούνται δυο εξετάσεις, κυτταρολογικός έλεγχος (PAP Test υλικού ενδομητρίου) και καλλιέργεια του σπιράλ για μικροβιολογικό ελεγχο. Επανατοποθέτηση είναι δυνατή στην επόμενη έμμηνο ρύση εφόσον τα αποτελέσματα των παραπάνω εξετάσεων το επιτρέπουν ή έπειτα από θεραπεία όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.