Η Καρδιοτοκογραφία (ΚΤΓ) ηρεμίας ή Nonstress Test είναι η μέθοδος παρακολούθησης της κύησης, με καταγραφή των συσπάσεων της μήτρας και του εμβρυικού καρδιακού ρυθμού. Η καρδιοτοκογραφία διενεργείται με ένα εξειδικευμένο μηχάνημα, τον καρδιοτοκογράφο, στον οποίο είναι συνδεδεμένοι δύο πομποί, ένας για την καταγραφή των συσπάσεων και ένας για την καταγραφή του καρδιακού ρυθμού.

Το αποτέλεσμα της καταγραφής τυπώνεται σε χιλιοστομετρικό χαρτί, όπως και το καρδιογράφημα . Από την μελέτη του καρδιοτοκογραφήματος συλλέγουμε στοιχεία για την ομαλή εξέλιξη της κύησης, τόσο για την ύπαρξη και εκτίμηση τυχόν συσπάσεων της μήτρας όσο  και για  τη φυσιολογική αιμάτωση και οξυγόνωση του εμβρύου.

Διενεργείται σαν μέθοδος ρουτίνας από την 34η εβδ. της κύησης και κάθε εβδομάδα από την 36η εβδ. Ως μέθοδος παρακολούθησης του τοκετού – Stress Test, διακρίνεται σε κοιλιακή και κολπική:

  • Η Κοιλιακή (ΚΤΓ) διενεργείται από την κοιλιά, όπου με ελαστικούς ιμάντες στερεώνονται οι πομποί.
  • H κολπική χρησιμοποιείται από ορισμένα μαιευτήρια μετά τη ρήξη των εμβρυικών υμένων, όπου τοποθετείται ένα ηλεκτρόδιο μέσω του κόλπου, στο τριχωτό της κεφαλής του εμβρύου και παρέχει πιο αξιόπιστη καταγραφή του καρδιακού εμβρυικού ρυθμού.

Καταγράφοντας τα στοιχεία των συσπάσεων της μήτρας και της καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου, μπορούμε να εκτιμήσουμε τη φυσιολογική εξέλιξη της κύησης ή του τοκετού, καθώς και  τις παθολογικές καταστάσεις όπου πρέπει να επέμβουμε.