Το τεστ Pap ή τεστ Παπανικολάου που πήρε το όνομα από τον πρώτο ερευνητή,  ιατρό – βιολόγο, είναι εξέταση  πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η λήψη γίνεται με ειδικά βουρτσάκια – βατονέτες από διάφορα σημεία του τραχήλου της μήτρας.  Υπάρχουν δύο ειδών μέθοδοι. Το κλασικό- συμβατικό τεστ Pap και το Thin prep τεστ Pap ( υγρή κυτταρολογία) .

Η λήψη γίνεται οποιαδήποτε μέρα του κύκλου.  Σε γυναίκες με σταθερό κύκλο προτιμάμε τις ημέρες περί της ωοθυλακιορρηξίας δηλαδή περί των γόνιμων ημερών. Σε γυναίκες με ασταθή κύκλο ή σε εμμηνόπαυση η λήψη γίνεται οποιαδήποτε ημέρα του μήνα . Οι προϋποθέσεις  είναι να μην υπάρχει κολπική αιμόρροια ( σταγονοειδή αιματηρή – καφεοειδή έκκριση ) , να μην πάσχει η γυναίκα από κολπίτιδα και να μην έχει έρθει σε σεξουαλική επαφή  τουλάχιστον ένα 24ώρο πριν.

Τα κύτταρα που θα μελετήσει ο κυτταρολόγος θα μας δώσουν πληροφορίες για την υγεία της γυναίκας και συγκεκριμένα του κόλπου και του τραχήλου. Ανιχνεύονται από απλές φλεγμονές μέχρι προκαρκινικές και καρκινικές βλάβες .  Το παπ τεστ αποτελεί την βασικότερη εξέταση πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο , σε όλες τις ηλικίες για όσο η γυναίκα είναι σεξουαλικά ενεργή.