Πότε πρέπει μια κοπέλα να κάνει την πρώτη της επίσκεψη στο γυναικολόγο?

Μια κοπέλα πρέπει ανεξαρτήτως ηλικίας να κάνει την πρώτη της επίσκεψη με την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής.

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι το γυναικολόγο?

Αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όπως διαταραχές στην περίοδο ή κάποια ενόχληση στην ευαίσθητη περιοχή κνησμός, καύσος ,πόνος, μια φορά το χρόνο είναι καλό να γίνεται το ετήσιο check up, γυναικολογική εξέταση , παπ τεστ και υπερηχογράφημα.

Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνονται ανά ηλικία?

Με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής μιας κοπέλας και για όσο θα είναι σεξουαλικά ενεργής ανεξαρτήτως ηλικίας , πρέπει να γίνεται ο ετήσιος έλεγχος με τεστ παπ. Στα πλαίσια της πρόληψης είναι το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων και η ψηλάφηση του μαστού.

Υπερηχογράφημα μαστού συνίσταται σε οποιαδήποτε ηλικία αν υπάρχει ψηλαφητό εύρημα ή ρουτίνας από την ηλικία των 35 ετών σε συνδυασμό με τη μαστογραφία . Η πρώτη Μαστογραφία μπορεί να γίνει από την ηλικία των 35 – 40 ετών για να υπάρχει σαν εξέταση αναφοράς και για συγκριτική εξέταση με τις επόμενες που θα ακολουθήσουν.

Από την ηλικία των 40 ετών συστήνεται κάθε χρόνο ή το αργότερο κάθε 2 χρόνια αναλόγως το ιστορικό και την υφή του μαστού. Στην περίοδο του κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης προστίθεται η
μέτρηση οστικής πυκνότητας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Γιατί είναι σημαντικό το τεστ παπ και μέχρι ποιά ηλικία πρέπει να γίνεται?

Το τεστ παπ είναι κυτταρολογική εξέταση του τραχήλου ,είναι σημαντική εξέταση γιατί μπορεί να διαγνώσει απλές καλοήθεις καταστάσεις αλλά κυρίως να προλαμβάνει και να εντοπίσει τις προκαρκινικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας δηλαδή τις δυσπλασίες οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Η έναρξη της εξέτασης του τεστ παπ γίνεται με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας και συνεχίζει κάθε χρόνο για όσο είναι σεξουαλικά ενεργής.

Πρέπει να κάνω το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ποιες οι ηλικίες που μπορούν να εμβολιασθούν?

Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχει ενταχθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό από την ηλικία των 9 χρόνων και για όλες τις ηλικίες κυρίως μέχρι 26 ετών όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά καλύτερα και παράγει τα απαραίτητα αντισώματα για τους συγκεκριμένους ιούς.

Τι είναι ο HPV?

HPV είναι μια ομάδα ιών ( Ηuman Papiloma Virus) παπιλωματώδης – θηλωματώδης ιοι οι οποίοι μεταφέρονται με τη σεξουαλική επαφή και παραμένουν στον οργανισμό σχεδόν εφόρου ζωής. Ευθύνονται για αλλοιώσεις των κυττάρων προκαλώντας τόσο προκαρκινικές όσο και
καρκινικές αλλοιώσεις. Τελευταίως έχουν συσχετισθεί και με καρκινικές αλλοιώσεις του στοματοφάρυγγα και του εντέρου.

Πρέπει να χρησιμοποιώ καθημερινό σερβιετάκι?

Δεν είναι απαραίτητο αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πολλών εκκρίσεων , επιλέγοντας το κατάλληλο. Πολλές φορές για κάποιες γυναίκες είναι αποτρεπτικό όταν εμφανίζουν δερματίτιδες ή τοπικές αλλεργικές εκδηλώσεις.

Πρέπει να χρησιμοποιώ ειδικό καθαριστικό για την ευαίσθητη περιοχή?

Η σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής είναι πολύ σημαντική καθότι στην περιοχή μαζεύονται κολπικές εκκρίσεις και σμήγμα από τους σμηγματογόνους αδένες με αποτέλεσμα να προδιαθέτουν σε ανάπτυξη μυκήτων και μικροβίων.

Άφθονο νερό και επιλογή ενός κατάλληλου ήπιου αντισηπτικού υγρού με το σωστό PH αναλόγως την ηλικία είναι απαραίτητο στην καθημερινή υγιεινή χωρίς να γίνεται κατάχρηση σε ποσότητα και συχνότητα μέσα στη μέρα.

Γιατί είναι σημαντική η χρήση του προφυλακτικού?

Η χρήση του προφυλακτικού είναι σημαντική τόσο για την αντισύλληψη αλλά κυρίως για την αποφυγή μετάδοσης και νόσησης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες?

Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα σύνδρομο. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών ( PCO) το οποίο στην κλασική του εμφάνιση παρουσιάζει αμηνόρροια, δασυτριχισμό, παχυσαρκία και ακμή. Είναι ορμονική διαταραχή λόγω δυσλειτουργίας των ωοθηκών οι οποίες εμφανίζουν πολλά
μικρά ωοθυλάκια. Δε γίνεται φυσιολογικά η ωοθυλακιορρηξία και παράγονται περισσότερο ανδρογόνα τα οποία ευθύνονται για την εμφάνιση του συνδρόμου.
Πολυκυστική απεικόνιση ωοθηκών μπορεί να εμφανίζεται υπερηχογραφικά χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για το σύνδρομο. Συνδυάζεται πάντα και ορμονικός έλεγχος όπου πιστοποιείται η διαταραχή. Συσχετίζεται με υπογονιμότητα, με διαταραχές του μεταβολισμού αλλά και με καλοήθεις καταστάσεις μακροπρόθεσμα εφόσον παραμένει χωρίς αγωγή.

Πότε ξεκινάει η κλιμακτήριος – εμμηνόπαυση

Κατά μέσο όρο στην ηλικία των 45 εμφανίζονται οι κλιμακτηριακές διαταραχές και στην ηλικία των 50 η εμμηνόπαυση- παύση περιόδου. Εξατομικεύεται βάσει ιστορικού και βιολογικής κατάστασης της γυναίκας.
Σπανίως εμφανίζεται πρόωρο κλιμακτήριο από την ηλικία των 35 και πολύ πιο σπάνια από την ηλικία των 20 ετών.
Εμμηνόπαυση σημαίνει παύση της περιόδου και επίσημα οριοθετείται όταν για ένα χρόνο δεν εμφανίζει περίοδο μια γυναίκα.

Πρέπει να γίνεται θεραπεία για κλιμακτήριο?

Ορμονική θεραπεία υποκατάστασης δηλαδή αγωγή ορμονική η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζει περίοδο σταθερά κάθε μήνα στην κλιμακτηριακή περίοδο ή ορμονική υποστήριξη στην εμμηνόπαυση, χορηγείται κατά περίπτωση αναλόγως και των συνοδών συμπτωμάτων που μπορούν να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής της γυναίκας όπως εξάψεις, αλλαγή στη διάθεση με ψυχολογικές διακυμάνσεις,
ταχυκαρδίες, αύξηση της αρτηριακής υπέρτασης, ελαττωμένο libido, εμφάνιση σοβαρής οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης.

Μπορεί να ταξιδέψει μια έγκυος?

Μπορεί να ταξιδέψει εφόσον η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά φυσιολογικά χωρίς κάποια επιπλοκή ή εμφάνιση κολπικής αιμορραγίας. Το ασφαλέστερο μέσο θεωρείται το αεροπλάνο.

Επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή στην εγκυμοσύνη?

Τυπικά εφόσον η εγκυμοσύνη δεν παρουσιάζει κάποια επιπλοκή όπως αιμορραγία και συσπάσεις επιτρέπεται, φυσικά σε ελαττωμένη συχνότητα. Στο πρώτο τρίμηνο καλό είναι να αποφεύγεται, στο δεύτερο τρίμηνο πρέπει να χρησιμοποιείται προφύλαξη καθότι το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες και μπορεί να γίνει αιτία για πρόωρο τοκετό , σε αντίθεση στο τρίτο τρίμηνο συστήνουμε ελεύθερη συχνή επαφή όταν περιμένουμε φυσιολογικό τοκετό για το λόγο ακριβώς των προσταγλανδινών, ουσίες οι οποίες βοηθάνε για καλύτερες συνθήκες του τραχήλου για την εξέλιξη σε φυσιολογικό τοκετό.

Επιτρέπεται η γυμναστική στην εγκυμοσύνη?

Σε φυσιολογικά εξελισσόμενη κύηση η γυμναστική επιτρέπεται σχεδόν επιβάλλεται , βοηθάει στη ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος της εγκύου στηρίζοντας καλύτερα την μήτρα για να διεκπεραιώσει καλύτερα το χρονικό διάστημα της κύησης αλλά και για καλύτερη εξέλιξη του φυσιολογικού τοκετού.

Η εκγύμναση μειώνει τα επίπεδα σακχάρου μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτου , βελτιώνει το αγγειακό και κυκλοφορικό σύστημα μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης , βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και αυξάνει τη σωματική αντοχή μειώνοντας το αίσθημα κόπωσης και κακής διάθεσης, βοηθάει θετικά στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους και στο μεταβολισμό , με τη γυμναστική παράγονται ενδορφίνες οι οποίες χαρίζουν στην έγκυο ευεξία και ηρεμία.

Τι είναι η αυχενική διαφάνεια?

Η υπερηχογραφική μέτρηση του διαστήματος στο πίσω μέρος του αυχένα όπου εμφανίζεται φυσιολογικά κάποια ποσότητα υγρού . Αναλόγως το εύρος- πάχος της μέτρησης το οποίο αν υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια αναλόγως την εβδομάδα (11η – 13η ) έχει συσχετισθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου Down.

Είναι στατιστική εκτίμηση και όχι διάγνωση η οποία αξιολογείται σε συνδυασμό με την ηλικία της γυναίκας και ειδική αιματολογική εξέταση- βιοχημικοί δείκτες α΄τριμήνου free β HCG , PAPP-A η αξιοπιστία της αυχενικής διαφάνειας αγγίζει το 60% σε συνδυασμό με τον έλεγχο των βιοχημικών δεικτών και την ηλικία φτάνει στο 80%

Τι είναι το υπερηχογράφημα 2ου επιπέδου?

Είναι η βασική υπερηχογραφική εξέταση του δευτέρου τριμήνου από την (21η -24η εβδ) όπου το έμβρυο έχει αναπτυχθεί ικανοποιητικά για να μελετηθούν τα επιμέρους συστήματα για πιθανές παθολογικές καταστάσεις που έχουν σχέση τόσο με συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης όσο και με χρωμοσωμιακές ανωμαλίες.

Πότε πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις σε περίπτωση μη σύλληψης?

Μετά το πέρας των έξι μηνών εντατικών προσπαθειών χωρίς αποτέλεσμα κύησης καλό είναι να επισκέπτεται το ζευγάρι το γυναικολόγο για ενημέρωση των απαραίτητων εξετάσεων προκειμένου να γίνει διερεύνηση και διάγνωση της υπογονιμότητας και να δοθεί η σωστή ιατρική κατεύθυνση και καθοδήγηση για την επιθυμητή σύλληψη.